Johan de Koning & Alexander Herrebout

 

Groene vingers | hoe groen is Middelburg nog?
En welke is de relatie tussen stad en platteland?

  

Op 29 vrijdag 29 september om 2 uur ’s middags organiseerden Johan en Alexander rondwandelingen met vier gidsen, waaronder beide heren zelf, langs een aantal plekken (groene vingers) vanaf punten waarop ‘het landschap’ de ‘stadskern’ raakt. Op die plekken willen we (vooraf) een moshand aan brengen. Op een muurtje of op de stoep of zo.


Iedere gids vertelt over de locaties, de geschiedenis van de uitbreidingswijken en de concepten erachter en natuurlijk over het plan. Duur: ca 40 min. Vertrek bij ruimteCAESUUR.

De inleiding van Johan de Koning tijdens de opening op 23 september 2017:

Na de aanleg van de eerste grotere uitbreidingswijken van Middelburg, Griffioen I en de Stromenwijk, ontstond de behoefte aan een overkoepelend idee voor de toekomst. Nieuwe uitbreiding zou de stad namelijk stevig veranderen. Men bedacht toen de groene vingers of groene longen. Vanuit het omringende landschap zouden grote groene ruimtes tussendoor de uitbreidingen het hart van de stad (de oude vesting) bereiken. Op die manier bleef de historische kern verbonden met het ommeland en was er een manier om te ademen.

Na de aanleg van de uitbreidingen aan de zuidkant van het Kanaal door Walcheren en het doordringen van het concept van de compacte stad, raken de groene longen in de vergetelheid. Helemaal ter ziele zijn ze wanneer de Kwaliteitsatlas samengesteld wordt. Jammer, want de idee van de groene vingers is actueler dan ooit en vooral heel erg toepasselijk voor een oude stad als Middelburg.

Daarom een poging om in het jaar waarin 800 jaar stadsrechten herdacht worden, het besef van de relatie tussen stadskern en platteland opnieuw onder de aandacht te brengen. Want op een paar lastige plekken na, zou het idee nog steeds opgang kunnen doen.

Daaraan vast zitten twee vragen: 1. hoe groen is Middelburg nog? En 2. Welke is de relatie tussen stad en platteland? Dit project is een hulp bij het denken daarover.

Johan de Koning | Alexander Herrebout

website Johan de Koning | artikelen van Alexander Herrebout.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »